I dag blev Danmarks første AI-supercomputer, Gefion, officielt tændt ved en ceremoni i København. Med åbningen får danske virksomheder og forskere adgang til en af verdens kraftigste supercomputere, der skal være med til at sikre Danmark en førerposition inden for teknologi og innovation.

Banebrydende teknologi til erhvervslivet, sundhed og forskning

Gefion skal give danske virksomheder mulighed for at accelerere deres teknologiske fremskridt. Som erhvervsminister Morten Bødskov udtaler i en pressemeddelelse:

– I dag får dansk erhvervsliv et trumfkort. Supercomputeren kan fra i dag sætte turbo på den grønne omstilling og give vores virksomheder et kæmpe forspring på udviklingen af nye teknologier.

Han understreger, at danske virksomheder nu kan finjustere deres produkter med en hastighed og præcision, der vil sikre en konkurrencefordel på det globale marked.

Gefion gør det nemlig muligt at udvikle avancerede digitale kopier af produktioner, som virksomheder kan teste, optimere og forbedre før den endelige produktion. Det reducerer både udviklingstid og omkostninger markant.

Supercomputeren har også enorme perspektiver for forsknings- og sundhedssektoren. Ifølge sundhedsminister Sophie Løhde vil Gefion styrke forskning og innovation inden for sundhedsområdet.

– Vi kan blive bedre til at stille sygdomsdiagnoser og udvikle mere skræddersyede behandlinger. Gefion har et enormt potentiale, som kan være med til at udvikle nye sundhedsløsninger til gavn for patienter og hele sundhedsvæsnet, udtaler Løhde.

DMI bruger allerede Gefion

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er blandt nogle af de første til at udnytte Gefion i et banebrydende projekt, der sigter mod at udvikle en AI-baseret vejrmodel. Modellen vil kunne producere præcise vejrudsigter langt hurtigere end traditionelle metoder, og det skal være til gavn for de beredskaber, der håndterer farligt vejr.

– Brug af en AI-vejrmodel vil kunne give beredskaber nogle ekstra timer at reagere på, siger Marianne Thyrring, direktør for DMI, i en pressemeddelelse.

DMI’s projekt, som allerede er i gang, har som mål at reducere den tid, det tager at producere en vejrudsigt, fra timer til minutter. Dette vil give DMI et væsentligt forspring i at forudsige ekstreme vejrbegivenheder og kan også bidrage til den grønne omstilling ved at optimere produktionen af vedvarende energi.

– En AI-model vil kunne bidrage til for eksempel balancering af elnettet ved at være bedre til at forudsige, hvornår skyer driver over en stor solenergipark og omvendt, hvornår der er så meget vind og sol, at man ikke behøver at fyre op i kraftværkerne, forklarer hun videre.

Gefion repræsenterer store skridt for Danmark inden for kunstig intelligens. Digitaliseringsminister Caroline Stage deler i pressemeddelelsen også sin vurdering af, hvilken betydning Gefion vil få for Danmark og dansk erhvervsliv:

– Supercomputeren Gefion er et kæmpe skridt fremad for Danmark. Med den i ryggen kan vi i endnu højere grad udnytte kunstig intelligens til at løse nogle af de mest presserende udfordringer som den grønne omstilling, bedre velfærd og vores globale konkurrenceevne. Som et digitalt fyrtårn i Europa skal Danmark ikke bare følge med – vi skal lede an. Gefion er vores mulighed for at sætte standarden for, hvordan vi kan forløse potentialet i kunstig intelligens til at skabe vækst og innovation, samtidig med at vi sikrer en ansvarlig og etisk brug af teknologien. Fremtiden tilhører dem, der tør gå forrest, og det gør Danmark.