Johnny Madsen, den ikoniske musiker, sangskriver og kunstmaler, er død i en alder af 73 år. Madsens søn, Rasmus Madsen, bekræfter dødsfaldet i et opslag på Facebook og oplyser, at hans far døde fredeligt i sit hjem på Fanø den 4. november 2024 efter længere tids sygdom.

Fra Thyborøn til Fanø – en bemærkelsesværdig karriere

Johnny Madsen blev født den 31. marts 1951 i Thyborøn, og han begyndte sin musikalske karriere i lokale orkestre omkring Nr. Nissum Seminarium. I midten af 1970’erne blev han en del af folkemusikgruppen Rumlekvadrillen, og senere, med bluegrassorkestret La Porta Band, begyndte han for alvor at udforske sit musikalske potentiale. Det var her, han fandt modet til at gå solo, hvilket resulterede i debutalbummet De tørre er de best… men våde er de flest i 1982. Madsens blues-baserede rock og hans surrealistiske danske tekster blev hurtigt en del af dansk musikkultur, og han opnåede status som en af landets mest unikke kunstnere.

En markant musiker og kunstner

Med sit faste band, bestående af Knud Møller, Henrik From og Niels “Nello” Mogensen, leverede Johnny Madsen uforglemmelige koncerter, som fans fulgte trofast over hele landet. Hans musikkarriere var dog kun én del af Madsens kreative univers – han var også en anerkendt billedkunstner, kendt for sin ekspressive stil inspireret af kunstnere som Vincent van Gogh og Jens Søndergaard. Hans værker har prydet udstillinger over hele landet, og i mange år har han drevet Madsens Galleri på Fanø.

En del af Dalton og Hobo Ekspressen

[the_ad_group id="9228" blog_id="9"]

Udover sin solokarriere var Madsen medlem af gruppen Hobo Ekspressen, sammen med blandt andre Peter Belli og Billy Cross, som fik et hit i 1989 med sangen “En at bli’ som”. Han var også en del af trioen Dalton med Allan Olsen og Lars Lilholt, og gruppen udgav flere populære albums. Dalton blev kendt for sine udsolgte koncerter og samspillet mellem de tre markante musikpersonligheder.

En kulturarv og et eftermæle

Johnny Madsen efterlader et betydeligt aftryk på dansk kultur. Som en af de få nulevende danskere fik han sin egen vej, Johnny Madsens Vej, opkaldt efter sig i sin barndomsby, Thyborøn. Hans liv og virke blev portrætteret i bogen Særling fra verdens ende, som blev opdateret og genudgivet flere gange. Madsen var kendt for sin skarpe tunge og markante holdninger – en selverklæret liberalist, der værnede om den personlige frihed.

Med Johnny Madsens død har Danmark mistet en kunstner, hvis ord og værker har haft en gennemgribende indflydelse på den danske musikhistorie og kunstscene.

[the_ad_group id="9224" blog_id="9"] [the_ad_group id="9231" blog_id="9"]