Sikkerhedsstyrelsen har i år testet 76 forskellige fyrværkeriprodukter, og resultatet er ifølge styrelsen alarmerende. Hele 24 af produkterne viste sig at have så alvorlige fejl, at de nu er fjernet fra markedet. Testen, der omfatter både nyt fyrværkeri og lagervarer fra sidste år, afslører farlige fejl som lavtflyvende raketter, ustabile batterier og knald, der overskrider lydkravene.

“Alt for mange fejl”

I en pressemeddelelse udtaler Nicoline Zederkof Jensen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen:

– Det er alt for mange fejl, som vi finder i vores kontroller. Det understreger endnu engang, hvor vigtigt det er, at der bliver udført kontrol, og at forbrugerne bliver ved med at anmelde fyrværkeri med fejl.

Produkterne, der er blevet trukket tilbage, kan ses på Produkter.dk. Styrelsen opfordrer kraftigt forbrugere til at være opmærksomme på sikkerheden og rapportere farligt fyrværkeri, hvis de støder på det.

Kontroller målrettet risikoområder

Sikkerhedsstyrelsens årlige kontrol er en stor del af arbejdet med at sikre, at det fyrværkeri, der sælges i Danmark, lever op til de gældende sikkerhedsstandarder. Produkterne udvælges blandt andet ud fra anmeldelser fra forbrugere, skadesstatistikker og styrelsens egne erfaringer.

– Vi bruger vores viden og erfaring til at kontrollere der, hvor risikoen er størst. Men det er fabrikantens og importørens ansvar, at det fyrværkeri, der kommer på markedet, overholder kravene om sikkerhed, siger Nicoline Zederkof Jensen.

[the_ad_group id="9228" blog_id="9"]

Anmeld fejl

Markedet bugner af forskellige fyrværkeriprodukter, hvilket gør det umuligt for Sikkerhedsstyrelsen at teste dem alle. Derfor understreger styrelsen også, at forbrugerne spiller en vigtig rolle i at opdage de farlige produkter.

– Vi opfordrer alle forbrugere til at anmelde et fejlende produkt. Det hjælper branchen og os med at give danskerne et mere sikkert nytår, fortæller Nicoline Zederkof Jensen.

Anmeldelser kan indsendes via Produkter.dk, hvor man også kan vedhæfte billeder af fyrværkeriet og den tilhørende mærkning.

Sådan testes fyrværkeri

Sikkerhedsstyrelsen udfører sine tests i henhold til europæiske standarder. Her kontrolleres blandt andet:

  • At lydstyrken ikke overstiger 120 decibel på den anbefalede sikkerhedsafstand.
  • At raketter skyder op i mindst 20 meters højde og ikke efterlader brændende nedfald tæt på jorden.
  • At batterier brænder korrekt, uden at vælte eller eksplodere.
[the_ad_group id="9224" blog_id="9"] [the_ad_group id="9231" blog_id="9"]