Forhandlingerne om den nye sundhedsreform er blevet indsnævret, efter at Enhedslisten nu også er blevet smidt ud. Det bringer antallet af partier, der har forladt eller er blevet udelukket fra forhandlingerne, op på fire.

Ud over Enhedslisten er Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet heller ikke længere en del af processen. Tilbage ved forhandlingsbordet sidder nu regeringen med SF, Radikale Venstre, De Konservative og Danmarksdemokraterne.

Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund fortæller, at partiet fik beskeden tirsdag aften i en samtale med indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

– Ministerens eneste begrundelse var, at det er en regeringsbeslutning, siger Hvelplund til Ritzau og udtrykker samtidig skuffelse over forløbet.

– Jeg må indrømme, at jeg synes, det er et udtryk for en utrolig magtfuldkommen arrogance, udtaler han og kritiserer samtidig regeringen for at prioritere magtspil over konkrete sundhedsløsninger.

Forskellige prioriteter i forhandlingerne

Hvert af de fire partier, der nu er ude, har haft særlige ønsker og mærkesager, som de mener, regeringen ikke har villet imødekomme. Enhedslisten har ønsket at mindske uligheden i sundhedsvæsenet og sikret, at reformen ikke skaber ulemper for borgere uden sundhedsforsikringer. Hvelplund udtrykker frustration over, at partiet ikke fik konkret feedback på deres forslag og kun fik en kort besked om udelukkelsen.

[the_ad_group id="9228" blog_id="9"]

Liberal Alliance er også blevet udelukket fra forhandlingerne og har kritiseret regeringens udspil for manglende ambitioner. Sundhedsordfører Louise Brown udtaler på X, at partiet havde ønsket en mere effektiv struktur med færre administrative led og stærkere patientrettigheder. Hun påpeger, at der ikke har været dialog med sundhedsministeren i næsten to uger.

– Vi så gerne, at reformen var mere ambitiøs til fordel for både patienterne og sundhedspersonalet, skriver hun.

Dansk Folkeparti blev fjernet fra forhandlingerne i weekenden og har efterfølgende advaret om, at regeringens udspil kan føre til centralisering af sundhedsvæsenet. Sundhedsordfører Peter Kofod fortæller, at DF havde bekymringer for centralisering og mener, at partiets modstand mod disse planer var årsagen til, at de blev sendt ud.

Alternativet var det første parti, der forlod forhandlingerne, også i weekenden, efter at have spillet ind med ønsker om større social lighed og afskaffelse af tolkegebyret i sundhedsvæsenet. Sundhedsordfører Helene Brydensholt fortæller til Ritzau, at Alternativet var kede af at forlade forhandlingerne, men at regeringen havde besluttet at gå videre med en mindre partigruppe.

Med fire partier ude af forhandlingerne har regeringen nu en smallere forhandlingsgruppe, hvilket kan pege på en mere fokuseret aftale med de tilbageværende partier. Regeringen har endnu ikke kommenteret kritikken fra de udgåede partier, men må ifølge de udelukkede forvente fortsat opmærksomhed fra dem, som har varslet, at de vil følge reformens udvikling tæt.

Forhandlingerne fortsætter med mål om at reducere antallet af regioner og etablere en ny storregion for Østdanmark, men hvordan den endelige aftale vil forme sig, står endnu uvist.

[the_ad_group id="9224" blog_id="9"] [the_ad_group id="9231" blog_id="9"]