Regeringen har indledt forhandlinger om, hvordan 850 millioner kroner fra SSA-reserven skal fordeles på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet. Midlerne er øremærket til at hjælpe samfundets mest udsatte grupper, herunder børn, unge, voksne med handicap samt ældre, der kæmper med ensomhed og andre udfordringer.

Det er social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen leder forhandlingerne, hvor alle Folketingets partier er inviteret med til at drøfte fordelingen.

Ifølge regeringens udspil skal en betydelig del af pengene gå til de mest udsatte voksne, der lever i hjemløshed, kæmper med stofmisbrug eller har været udsat for vold. Der lægges vægt på initiativer som overdosisbehandling og sociale viceværter i almene boliger, der kan bidrage til at støtte hjemløse. Desuden vil der blive prioriteret midler til behandlingstilbud for børn, der har været udsat for seksuelle overgreb, samt en styrket indsats mod ulighed i sundhed i udsatte boligområder.

– Der er mennesker i Danmark, der ofte bliver overset. De lever et hårdt liv på gaden og med psykisk sygdom og misbrug. De er særligt udsatte og har brug for bedre hjælp og støtte, end de får i dag, siger Sophie Hæstorp Andersen i en pressemeddelelse.

Ministrenes mærkesager: Fokus på udsatte grupper, sundhed og beskæftigelse

En af regeringens centrale målsætninger er at mindske uligheden i sundhed. Dette skal blandt andet ske ved at flytte sundhedstilbuddene tættere på de borgere, der har størst behov. Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde forklarer, at det især er i de almene boligområder, hvor beboere har flere helbredsproblemer end i resten af befolkningen. Hun peger på lokale erfaringer, hvor samarbejder mellem boligskaber, kommuner og lokale virksomheder har haft en positiv effekt på borgernes trivsel.

– Vi ønsker at mindske uligheden i sundhed, og derfor foreslår vi at styrke indsatsen i de almene boligområder, siger Løhde.

[the_ad_group id="9228" blog_id="9"]

Miljøminister og minister for ligestilling Magnus Heunicke har også et klart fokus i forhandlingerne: at skabe mere tryghed i nattelivet samt støtte LGBT+ personer, der oplever markant større mistrivsel end befolkningen generelt. Regeringen foreslår blandt andet at fortsætte støtten til Natteravnene, som bidrager til øget tryghed i nattelivet.

– Nattelivet skal være trygt for alle, og samtidig ved vi, at LGBT+ personer oplever markant mere mistrivsel. Derfor vil vi fastholde forhøjelsen af driftstilskuddet til LGBT+ Danmark, siger Heunicke.

Regeringen ønsker, at LGBT+ Danmarks arbejde med rådgivning og netværk kan fortsætte og udbygges, så det dækker hele landet.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen understreger vigtigheden af at hjælpe udsatte borgere ind på arbejdsmarkedet. Civilsamfundsorganisationer spiller ifølge ministeren her en vigtig rolle, da de ofte arbejder direkte med de borgere, der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

– Der er stadig for mange, som af forskellige grunde har svært ved at få foden indenfor. Det er godt for både borgeren selv og for samfundet, hvis de kan komme ind og bidrage på en arbejdsplads, udtaler Halsboe-Jørgensen.

På uddannelsesområdet er der fokus på at sikre gode muligheder for alle børn og unge, uanset deres forudsætninger. Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye fremhæver, at der skal sættes ind for at styrke læseevner hos udsatte folkeskoleelever.

– At kunne læse har stor betydning for at klare sig godt i langt de fleste fag og for at opnå de nødvendige kompetencer for at fortsætte på en ungdomsuddannelse, siger han i samme pressemeddelse.

Samtidig lægger regeringen op til at støtte Glad Fondens flexuddannelse, som hjælper unge med handicap med at finde vej til arbejdsmarkedet.

For de ældre er der særligt fokus på at imødegå ensomhed og sikre, at de mest udsatte får den nødvendige hjælp. Ældreminister Mette Kierkgaard vil prioritere midler til plejehjemspladser for socialt udsatte ældre samt styrke demensindsatsen.

– Flere ældre oplever ensomhed, og det er vigtigt, at vi tager hånd om dem, siger Kierkgaard.

Forhandlingerne om SSA-reserven fortsætter, og der er enighed om, at pengene skal nå ud til dem, der har mest brug for hjælp i samfundet. Regeringen udtaler, at de håber, at det vil styrke indsatsen for at skabe et mere inkluderende og retfærdigt velfærdssystem.

[the_ad_group id="9224" blog_id="9"] [the_ad_group id="9231" blog_id="9"]