Region Syddanmark har sikret sig 53 millioner kroner fra regeringens pulje til forbedring af akutberedskabet.

Pengene fra puljen skal resultere i nye og bedre faciliteter for borgerne i Region Syddanmark, og så skal de bevilgede midler fremme effektivitet og kvalitet i akutbehandlingen. Initiativerne vil omfatte en række nye tiltag, der bliver sat i værk allerede i år og fortsætter ind i 2025.

Præhospital visitationsbil i Sønderjylland

En væsentlig del af investeringen vil gå til etableringen af en præhospital visitationsenhed (PHV) i Sønderjylland. PHV-bilen bliver tilknyttet regionens fire akutsygehuse og skal bistå ved behandling i hjemmet for at reducere unødige hospitalsindlæggelser og aflaste både ambulancedriften og hospitalerne. Bilen vil være udstyret med avanceret diagnostisk udstyr, som ultralyd og blodprøvningsværktøj, der gør det muligt for paramedicinere at vurdere og behandle patienter på stedet.

– Nogle gange har patienter ikke brug for at blive indlagt, men kan modtage tilstrækkelig behandling derhjemme. Med PHV-bilerne kan vi sikre den rette behandling på det rette tidspunkt og dermed frigøre ambulancer til akutte patienter, udtaler Bente Gertz (S), formand for Præhospitalsudvalget i Region Syddanmark.

Flere uddannelsesinitiativer og længere åbningstider

Midlerne muliggør også uddannelse af flere redderelever og oplæring af det præhospitale personale til at håndtere psykiatriske patienter. Samtidig vil åbningstiden på akutbilen i Nørre Nebel blive udvidet for at sikre beredskabet i yderområderne, hvor det kan være kritisk at opretholde hurtig responstid.

Forbedringerne kommer som et led i en større strategisk indsats, hvor Region Syddanmark tidligere i 2022 også modtog midler fra en lignende pulje. Den nye bevilling bygger videre på de eksisterende projekter og giver mulighed for en endnu mere effektiv og specialiseret indsats i regionens akutberedskab.

[the_ad_group id="9228" blog_id="9"]

Med bevillingen vil samtlige ambulancer, akutbiler og akutlægebiler i regionen blive opgraderet med såkaldt POCT-udstyr (Point of Care Testing). Udstyret skal gøre det muligt at foretage akutte, diagnostiske tests i ambulancerne, så patientens tilstand kan vurderes hurtigt og præcist, allerede før de når hospitalet. Samarbejdet mellem det præhospitale personale og akutmodtagelserne styrkes således, da læger på hospitalet hurtigere vil kunne afklare, om patienten kræver indlæggelse eller kan behandles på anden vis.

Ifølge Bente Gertz understøtter projekterne en vigtig transformation af sundhedsvæsenet med særligt hensyn til den voksende andel af ældre og kronisk syge borgere, som i stigende grad har behov for akutpleje.

[the_ad_group id="9224" blog_id="9"] [the_ad_group id="9231" blog_id="9"]