Den nye sundhedsreform, præsenteret af regeringen og en bred forligskreds, bringer markante ændringer for Region Syddanmark. Mens regionsrådsformand Bo Libergren (V) hilser de nye opgaver velkommen, udtrykker han samtidig bekymring over tabet af andre vigtige regionale ansvarsområder.

Bo Libergren. Foto: AVISEN

Med reformen får regionerne ansvaret for en række nye sundhedsopgaver. Ifølge Bo Libergren er Region Syddanmark klar til at gribe udfordringerne:

– Der er landet en aftale, der går langt for at skabe sammenhæng i behandlingen, og det vil jeg gerne rose mine kolleger på Christiansborg for. Vi får nu ansvaret for sengepladser uden for sygehusene, akutsygeplejen, den patientrettede forebyggelse og dele af rehabiliteringen. Det er et stort skridt i den rigtige retning, som vi glæder os til at tage. Jeg tror, det kan blive rigtig godt, siger han.

Reformen indebærer også flere patientrettigheder, nye kronikerpakker og en fuld lægeuddannelse i Esbjerg. Bo Libergren understreger dog, at implementeringen vil tage tid:

– De mange nye tiltag er ikke et quick fix. Det vil tage tid, før vi ser de fulde effekter, påpeger han.

Nye sundhedsråd skal styrke lokalt samarbejde

En væsentlig del af reformen er oprettelsen af 17 lokale sundhedsråd, som skal fremme samarbejdet mellem regioner og kommuner. I Region Syddanmark betyder det oprettelsen af fire sundhedsråd for Fyn, Trekantområdet, Sydvestjylland og Sønderjylland.

[the_ad_group id="9228" blog_id="9"]

– De nye sundhedsråd bliver en spændende tilføjelse til vores politiske organisering, hvor vi og kommunerne får mulighed for at skabe nogle stærke tværgående løsninger. Vi glæder os til at komme i gang med arbejdet sammen med kommunerne, fortæller en Libergren, der ser sundhedsrådene som en mulighed for at tænke lokalt og samtidig finde stærke, tværgående løsninger.

Reformen lægger også op til en tættere sammenlægning af psykiatrien og somatikken, men det vækker bekymring hos regionsrådsformanden.

– Vi vil gøre alt for at skabe de bedst mulige rammer, så både medarbejdere og patienter får størst mulig gavn ud af den nye struktur. Samtidig er det vigtigt at holde fast i de initiativer, der er sat i gang med 10-årsplanen for psykiatrien, siger han blandt andet.

Farvel til udviklingsopgaver

Selvom reformen ifølge regionen bringer mange positive elementer, betyder den også, at regionerne mister ansvaret for en række opgaver inden for regional udvikling, herunder klimaløsninger, kulturindsatser og udviklingsstrategier.

– Selvom jeg er glad for de mange gode initiativer, der ligger i den nye aftale, så står jeg alligevel med en bittersød smag i munden. Der er en række opgaver, som vi ikke længere skal håndtere i regionen, og hvor dygtige medarbejdere har gjort en kæmpe forskel over de seneste mange år. Og jeg er bange for, at det arbejde ganske enkelt bliver tabt på gulvet. Jeg håber dog, at andre griber de vigtige opgaver med samme omhu, som regionerne, siger Libergren om reformen.

Han bemærker dog, at regionerne fortsat får mulighed for at deltage i grænseoverskridende samarbejder som Interreg, hvilket han kalder en vigtig sejr:

– Det er afgørende, at vi stadig kan være en del af de samarbejder, hvor vi skaber værdi på tværs af grænser.

Reformen stiller store krav til regionerne, men også til samarbejdet med kommunerne. I Region Syddanmark lyder der en ambition om at gribe mulighederne og levere forbedringer, der kan mærkes i borgernes hverdag.

Vi har arbejdet hårdt på at få Christiansborg i tale, og vi er klar til at levere på de nye opgaver. Men vi vil også holde øje med, at de beslutninger, der træffes, kommer borgerne til gode, lyder det afsluttende fra Bo Libergren.

[the_ad_group id="9224" blog_id="9"] [the_ad_group id="9231" blog_id="9"]