Tusindvis af kæledyr bliver fortsat efterladt rundt omkring i landet. Tal fra Dyrenes Beskyttelse viser, at knap 1.200 dyr er blevet dumpet i 2024 alene, hvilket svarer til over tre kæledyr om dagen. Organisationen peger på, at problemet stadig vokser, og Region Syddanmark er blandt de områder, hvor udfordringen er mest tydelig.

Tallene fra Dyrenes Beskyttelse viser, at der i 2024 blev registreret 1192 dumpede dyr, hvilket er en mindre tilbagegang fra 1209 dyr i 2023, men fortsat et markant niveau sammenlignet med 945 dyr i 2018. Katte er fortsat det dyr, der oftest bliver efterladt. I 2024 er 959 katte og killinger blevet dumpet, en stigning fra 942 sidste år. Derudover er 89 kaniner og 63 marsvin og hamstere blevet efterladt.

Dyrenes Beskyttelse oplever, at mange dyr efterlades i skotøjsæsker, transportbure eller poser. Chancerne for, at dyrene overlever, er ofte små, fordi de fleste er unger, der ikke kan klare sult, kulde eller rovdyr.

– Sult, tørst eller kulde er en virkelig grusom måde at dø på, og det gør dumping til en dybt uansvarlig handling. Vi siger det igen og igen, men hvis man ikke længere kan tage sig af sit kæledyr, så er dumping ikke løsningen, siger Karina Fisker, internatchef i Dyrenes Beskyttelse.

Region Syddanmark markerer sig

Mens dumping af dyr er et nationalt problem, viser tallene, at Region Syddanmark ligger øverst i statistikken. I regionen er der i 2024 nemlig registreret hele 410 dumpede dyr, en stigning fra 397 i 2023 og 315 i 2018.

I Odense er der i 2024 blevet dumpet 35 dyr, mens Middelfart og Kolding oplever henholdsvis 32 og 25 dumpede dyr. Vejle har registreret 22 dumpede dyr, og i Fredericia er tallet 10.

[the_ad_group id="9228" blog_id="9"]

Sammenlignet med andre dele af landet ligger regionen altså blandt de mest belastede områder. Kort over Danmark viser en koncentration af dumping i kommuner som Odense og Middelfart, hvor niveauet er højere end mange andre steder.

Kattene fylder mest

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er det især katte og killinger, der skaber travlhed på internaterne. Organisationen forklarer, at mange kæledyrsejere ikke har mulighed for at håndtere et kuld killinger, når katten pludselig kommer hjem med unger.

– Vi oplever rigtig mange dumpede katte og især dumpede killinger i løbet af et år. Vi ved, at hvis katten pludselig kommer hjem med killinger, så kan det være en uoverskuelig opgave at tage hånd om dem. Det er dog ikke en undskyldning for at udsætte dem for den fare, det potentielt er, at blive efterladt et eller andet sted med risiko for at dø af kulde, tørst eller blive taget af et rovdyr, siger Karina Fisker.

Internaterne er afhængige af både frivillige plejefamilier og organisationens samlede beredskab for at kunne håndtere de mange sager.

– Kattene og særligt killingerne er nogle af de dyr, som kræver enormt mange ressourcer for vores internater. En killing er først klar til et nyt hjem, når den er 12 uger, så indtil da er vi dybt afhængige af hele vores beredskab for at kunne tage imod dem. Særligt vores frivillige plejefamilier sikrer, at vi kan hjælpe så mange, som vi faktisk gør, forklarer hun.

Behov for løsninger

Dyrenes Beskyttelse understreger, at dumping ikke er en holdbar løsning, hvis man står i en svær situation. Organisationen opfordrer i stedet til, at man søger hjælp hos de lokale dyreinternater eller kontakter deres vagtcentral, 1812.

– Vi håber, at 2025 kan blive året, hvor danskerne stopper med at dumpe deres dyr, hvis de ikke længere kan tage vare på dem. Hvis man står i en situation, hvor man har akut brug for hjælp, så skal man tage fat i sit lokale dyreinternat, ikke køre dyrene ud et eller andet øde sted og efterlade dem der, lyder det fra Karina Fisker.

[the_ad_group id="9224" blog_id="9"] [the_ad_group id="9231" blog_id="9"]