Regionsrådet vil indkøbe udstyr til behandling af kræft, lave flere kræftoperationer og uddanne brystkræftkirurger for 23,6 millioner kroner til fire ekstraordinære kræftindsatser. Pengene kommer fra aftalen om regionernes økonomi 2025, som Danske Regioner og regeringen har indgået.

Nu bliver Region Syddanmarks behandlingskapacitet på kræftområdet styrket. Regionsrådet har nemlig godkendt en ekstra bevilling på 23,6 millioner kroner, der blandt andet skal gå til at behandle flere, der er ramt af bryst- eller prostatakræft.

Pengene kommer fra en national ramme, der er afsat til Kræftplan V og er et led i aftalen mellem Danske Regioner og regeringen om regionernes økonomi for 2025.

Fire initiativer får et økonomisk løft

Regionsrådet har besluttet, at beløbet på 23,6 millioner kroner skal gå til fire initiativer. Der afsættes blandt andet 12,5 millioner kroner til indkøb af kræftrelateret udstyr og 10 millioner kroner til at øge behandlingskapaciteten af kræftsygdomme på OUH i 2025.

– Kræft er en modbydelig sygdom. Både for patienten og de pårørende. Derfor glæder jeg mig over, at vi nu sætter yderligere ind og afsætter penge, der skal styrke kræftindsatsen for de syddanske patienter. Pengene går til indkøb af nyt udstyr, der i sidste ende gør, at vi bliver bedre til at opdage og behandle kræftsygdomme. Det går også til, at flere, der er diagnosticeret med kræft, kan blive behandlet. Og ikke mindst afsætter vi penge til at uddanne en afdelingslæge til brystkirurg på Esbjerg og Grindsted Sygehus. Det er initiativer, der styrker kræftbehandlingen i Region Syddanmark og gør den endnu bedre til gavn for det stigende antal patienter, der desværre oplever at blive ramt af kræft, sige formand for Sundhedsudvalget, Mette With Hagensen (A).

Mere og bedre udstyr i hele regionen

Kræftbehandlingen udvikler sig hele tiden. Derfor afsættes der også penge, der kommer flere af regionens kræftafdelinger til gavn. Et af initiativerne skal gå til indkøb af nyt kræftudstyr. Og her får både OUH i Odense, Sygehus Lillebælt i Vejle og Esbjerg og Grindsted Sygehus del i pengene.

[the_ad_group id="9228" blog_id="9"]

Ud af det samlede beløb på 12,5 millioner kroner går der 6,19 millioner kroner til OUH, Sygehus Lillebælt får 4,98 millioner kroner, mens Esbjerg og Grindsted sygehus får 1,35 millioner kroner at købe nyt udstyr for.

Det kommer alle de syddanske patienter til gode, mener udvalgsformanden, der siger:

– Vi ønsker, at patienten får en god behandling, uanset hvilket sygehus i regionen man er i kontakt med. Derfor er jeg glad for, at det ikke kun er ét sygehus, vi prioriterer penge til, men at sygehuse på tværs af regionen får gavn af nyere og bedre udstyr til kræftbehandlingen. Det betyder, at det bliver endnu mere trygt at være kræftpatient i Region Syddanmark.

Derudover forventer regionen, at der kommer flere ansøgninger om tilskud til tandplejen fra de udvalgte patientgrupper, hvor behandlingen har ødelagt deres tandsundhed. Det drejer sig blandt andet om de patienter, der har fået problemer med tandsundheden som følge af kræft af eller behandlingen af kræft.

Fakta

De fire initiativer, der hver især får mellem 400.000 kroner og 12,5 millioner kroner at gøre godt med i 2025:

  • Der afsættes 12,5 mio. kr. i 2025 til indkøb af kræftrelateret udstyr, hvor der fordeles 6,19 mio. kr. til OUH, 4,98 mio. kr. til Sygehus Lillebælt og 1,35 mio. kr. til Esbjerg og Grindsted Sygehus.
  • Der afsættes 10 mio. kr. til OUH i 2025. Dette knytter sig bl.a. til et behov for at kunne øge operationskapaciteten til brystkræftpatienter, ekstra lejer på kirurgisk afdeling og Øre-Næse-Hals/Høreklinik Afdeling F. Derudover går pengene til at ensrette behandlingsforløb for patienter med prostatakræft, som skal have hormonbehandling.
  • Brystkirurgi på Esbjerg og Grindsted Sygehus har et ønske om at uddanne en afdelingslæge til certificeret brystkirurg. Derfor afsættes der 400.000 kr. til dette formål.
  • 1. juli 2024 blev tilskudsordningen for tandpleje til udvalgte patientgrupper udvidet. Det er blandt andet de patienter, der har fået ødelagt deres tandsundhed af kræft eller af kræftbehandlingen. Derfor vurderes det, at det er nødvendigt med øgede ressourcer til at varetage sagsbehandlingen af et forventet øget antal ansøgninger. Der afsættes 638.000 kr. til dette formål for 2025.
[the_ad_group id="9224" blog_id="9"] [the_ad_group id="9231" blog_id="9"]